Щонайменше 11 млн українців змушені були залишити рідні будинки та переселитися у безпечніші області України чи за кордон. За даними ООН, це є найбільшою гуманітарною катастрофою з часів Другої світової війни.

Усі країни-члени ЄС, які межують з Україною, відкрили вільний в'їзд для українців, які рятуються від війни. При перетині кордону з ЄС громадяни повинні надати біометричний паспорт або закордонний паспорт старого зразка. В'їхати можна і за внутрішнім паспортом, але в такому випадку діють деякі обмеження. Рекомендується звернути увагу на правила в'їзду до країни, через яку ви плануєте перетнути кордон.

Безкоштовний проїзд у країнах ЄС для українців

Більшість європейських транспортних компаній надали безкоштовний проїзд для людей, які виїжджають із України. За наявності українського паспорта ви можете безкоштовно скористатися автобусом, поїздом, літаком та поромом.

Де шукати дешеві авіаквитки в Європі?

Зручним та популярним ресурсом для пошуку квитків на літак є сайт компанії kiwi.com. Купити квиток на літак з Румунії, Польщі, Словаччини, Чехії та інших країн можна легко та швидко. Ціни стартують від 20 євро за квиток. При купівлі авіаквитків рекомендуємо використовувати робочий промокод kiwi, який дозволить знизити ціну. Компанія святкує 10 років з моменту заснування та на честь цього, анонсує знижки на авіаквитки. Встигніть скористатися пропозицією. Використовуйте простий та зручний додаток від kiwi.com та заощаджуйте час.

Де знайти недорого житло для переселенців?

Якщо Ви шукаєте, як знайти житло для біженців у Європі та безпечних областях України, скористайтесь сайтом Booking.com. На допомогу всім українцям сайт надав можливість забронювати безкоштовне проживання та тарифи за спеціальною ціною для біженців. Знайти недороге чи безкоштовне житло для українців у Німеччині, Чехії, Італії, Іспанії та інших країнах зможе кожен, адже пошук по сайту гранично простий, а бронювання відбувається на лічені хвилини. Якщо у Вас виникнуть питання – Ви зможете звернутися за допомогою на техпідтримку сайту, фахівці зв'яжуться з Вами протягом декількох хвилин.

Інформація для внутрішніх переселенців

Виїхати з гарячих точок можна завдяки евакуаційним поїздам Укрзалізниці – усі рейси зі сходу у напрямку заходу України евакуаційні та безкоштовні. Ознайомитись із напрямками курсування приміських поїздів можна на сторінці Укрзалізниці.

Придбати квиток на автобус чи поїзд із Запоріжжя, Харкова, Одеси, Миколаєва, Полтави, Дніпра та інших міст у бік як Західної України, так і Європи можна скориставшись сайтами компаній proizd.ua та infobus.eu.