Важко уявити кухню без гарної сковороди. Широкий вибір торгових марок, різноманіття матеріалів і типів покриттів можуть забрати багато часу при виборі, тому дана стаття повинна допомогти вам з вибором.

Как выбрать хорошую сковороду?

З яких матеріалів виготовлені сучасні сковороди?

Матеріал, з якого виготовлена ​​сковорода та внутрішнє покриття відповідають за її міцність та зносостійкість.  Найпопулярніші матеріали для сковороди – алюміній, сталь та чавун. Найміцнішими, звичайно, є сталеві та чавунні сковороди, але найбільшою популярністю користуються алюмінієві сковороди через свою ціну та ряд інших переваг.
 
Сковороди з алюмінію легкі та швидко нагріваються. При покупці варто звернути увагу на те, що кожна алюмінієва сковорода повинна бути чимось покрита, тому що сам алюміній шкідливий для здоров'я і не повинен мати прямого контакту з продуктами харчування.
 
Сталеві сковороди важчі, вони довше нагріваються і зберігають тепло. Вони стійкі до корозії, подряпин та високих температур. Внутрішня частина сталевих сковорідок може бути з антипригарним покриттям або без нього.Сковородами без покриття найчастіше використовуються кухарі. Для смаження їм потрібно набагато більше жиру, але їхня перевага в тому, що їх можна мити в посудомийній машині та використовувати металеві прилади при замішуванні їжі.
 
Чавунні сковороди – одні з найміцніших. Як і сталеві сковороди вони довго нагріваються, але довше зберігають тепло і рівномірно розподіляють його без ризику підпалити їжу. Вони ідеально підходять для приготування страв, що вимагають обробки при високих температурах, наприклад, у духовці. На жаль, чавунні сковороди важко чистити через пористу поверхню. Їх не можна мити за допомогою будь-яких миючих засобів (не можна мити в посудомийній машині), а слід мити гарячою водою та змащувати олією після кожного використання. Ви можете терти їх чим завгодно, дряпати ножами, вилками і навіть нарізати на них стейк - їм все ні по чому.

Антипригарні покриття.  Що потрібно знати?

Що стосується антипригарних покриттів, то варіантів достатньо. Найпопулярніші з них мають класичне покриття: мінеральне, керамічне та титанове. Антипригарне покриття може бути виконане в кілька шарів - чим більше шарів, тим воно стійкіше до подряпин при нагріванні.
 
Найпопулярнішим покриттям є класичне антипригарне покриття, яке є дуже міцним, стійким до високих температур, але не дуже стійким до подряпин, тому при покупці сковороди з таким покриттям варто придбати силіконову або дерев'яну лопатку.
 
Керамічні покриття та мінеральні містять натуральні компоненти: глина, мінерали, граніт та мармур.  Ці типи покриттів більш стійкі до подряпин, ніж класичне антипригарне покриття, але все ж таки вимагають використання дерев'яного або силіконового кухонного начиння, але багато з них можна мити в посудомийній машині.
 
Найміцнішим антипригарним покриттям є титан, найбільш стійкий до пошкоджень. Металеві аксесуари можна використовувати для таких сковорідок з покриттям титану і без проблем мити в посудомийній машині.

Благодаря такому антипригарному покрытию мы можем жарить без риска прилипания еды ко дну сковороды, а так же появляется возможность значительно уменьшить количество масла, необходимого для жарки. Однако следует учесть, что обезжиренной сковороды не существует. Всегда в начале жарки необходимо смазывать сковороду.

Що ще треба пам'ятати?

Бажано мінімізувати використання металевих аксесуарів (крім титанової сковороди), а також потрібно бути обережним з великою сіллю, щоб не подряпати покриття. Слід розуміти: якщо антипригарне покриття пошкоджене, а таким чином ми виявимо матеріал, з якого виготовлена ​​сковорода, наприклад, алюміній, сковороду необхідно викинути.  Тому що їжа може стикатися з алюмінієм, який є отруйним.  Ушкоджене покриття також втрачає антипригарні властивості, тобто.  їжа починає прилипати до його дна і пригоряє.

Крім матеріалу, з якого виготовлена ​​сковорода, необхідно звернути увагу на її дно. Дно має бути міцним та щільним, щоб тепло розподілялося рівномірно. В даний час багато сковород універсальні і підходять для всіх типів плит, але завжди варто перевірити, щоб не доводилося повертати товар.
 
На зручність використання сковороди, безперечно, впливають такі речі, як, наприклад, Thermo-Spot – індикатор нагріву сковороди. При досягненні оптимальної температури смаження датчик стає дуже червоним. Ця технологія захищає сковороду від перегріву та деформації. 

Ще одна практична особливість сковороди – її можна використовувати у духовці. Багато моделей оснащені ручкою, стійкою до високих температур, а в деяких моделях знімна ручка, тому її можна не тільки використовувати як форму для випічки в духовці, але і використовувати як посуд для подачі гарячих страв до столу. Завдяки знімній ручці сковороди займають мінімум місця на полиці, холодильнику або посудомийній машині.

Де придбати якісну сковороду на розпродажі?

Найпопулярніші онлайн-гіпермаркети України оголосили про розпродаж сковорідок, каструль та посуду зі знижками до 70%. Це чудова можливість заощадити на покупці, а також запастися подарунками для майбутніх свят. Більше не потрібно шукати де знайти робочий промокод COMFY, як використовувати промокод АЛЛО, куди вводити промокод Фокстрот - вся інформація доступна на нашому сайті.

Купити найкращі сковороди 2023 можна у багатьох інтернет-магазинах. Широкий асортимент зосереджено, зокрема у таких магазинах:
     
     Comfy
     Алло
     MOYO

     Ельдорадо
     Top ShopTV
     ЦИФРА
     Stylus
     Delimano

 Резюме

Зручно, якщо на Вашій кухні буде невелика легка алюмінієва сковорода з антипригарним покриттям, яка ідеально підходить для яєчні і велика сковорода з титановим покриттям, яка найбільш стійка до подряпин і безпечна для миття в посудомийній машині. Любителям млинців обов'язково сподобається спеціальна невелика сковорода для млинців, яка завдяки неглибоким краям полегшує перевертання млинців.
 
Незалежно від призначення сковорідок, варто купувати сковороди перевірених, відомих брендів та з метою турботи про здорове харчування уникати сковорідок невідомого походження, без патентів, сертифікатів та контролю якості.  Необхідно враховувати, що сковорода високої якості коштує дорожче. Але на посуді для приготування їжі економити не варто, тому що це один з предметів, що найчастіше використовуються на кухні.
 
 Вдалих покупок!