Здійснювати покупки на просторах інтернету дуже вигідно та зручно, а оплачувати їх банківською картою ще й швидко. Однак при цьому не завжди вдається уникнути підводного каміння, наприклад - подвійного блокування грошей, як випадку, описаному в нашій статті. Коли та чому відбуваються такі блокування та як розблокувати суму на карті?

Двойная блокировка денег на карте. Что делать

Подвійне блокування – це поширена ситуація під час інтернет-шопінгу, коли магазин знімає оплату за покупку з вашої картки та при надсиланні товару додатково блокує аналогічну суму. Фактично, заблокована магазином сума стає замороженою і ви не можете нею скористатися. Після певного часу заблокована сума стає доступною.

Коли відбувається подвійне блокування?

1. Часто інтернет-магазини відправляють товари партіями і в таких випадках спочатку з банківської картки знімається вся сума за купівлю, а потім товари відправляються частинами і за кожну відправлену частину на картці блокується певна сума.

2. Іноді гроші на карті "заморожують", оскільки покупець вносить зміни до свого замовлення вже після оплати. Тобто магазин знімає всю суму за покупки, а коли клієнт додає нові речі, онлайн-майданчик блокує гроші за все змінене замовлення.

3. У поодиноких випадках подвійне блокування грошей є технічною помилкою. Треба зателефонувати до банку та з'ясувати, що сталося.

4. Можливі ситуації, коли магазин спочатку приймає замовлення та блокує певну суму на карті, а потім скасовує замовлення, а блокування не знімає.

5. Іноді внаслідок подвійного блокування на карті буває мінусовий залишок. Як правило, у таких випадках не треба хвилюватися – ця технічна неприємність не передбачає нарахування штрафів та відсотків.

Як зняти подвійне блокування?

Безумовно, подвійне блокування – це одна із найнеприємніших ситуацій при оплаті товарів в інтернеті. Як правило, заблоковані кошти автоматично стануть доступними лише через 30-35 календарних днів. В окремих випадках цей процес можна прискорити за допомогою написання онлайн-заяви (тоді засобу розблокують протягом доби) або дзвінка на гарячу лінію в банку.

Двойная блокировка денег на карте. Что делать

У таких ситуаціях все залежить від банку: хтось здійснює розблокування швидко і без зайвих питань, хтось просить додаткову інформацію, наприклад, лист від магазину з рахунком-фактурою, а хтось відправляє клієнта вирішувати проблему, що виникла, з магазином – це самий неприємний варіант і тоді повернення коштів чекатиме більше місяця.

Окремі банки взагалі відмовляються достроково знімати блокування і клієнтам залишається тільки чекати.

У будь-якому випадку завжди зберігайте всі документи про платежі та перекази.

Як уникнути подвійних блокувань?

Щоб уникнути такого блокування, треба скрупульозно вести облік коштів на карті і заздалегідь точно розраховувати необхідну суму грошей на ту чи іншу проплату. Не тримайте великі чи зайві суми на карті, яку ви використовуєте для інтернет-покупок. У такому випадку банку нічого блокувати або знімати вдруге, а вам на електронну пошту або телефон прийде повідомлення про спробу зняти кошти.

Приємних та легких вам покупок!