Немає нічого кращого за похід у гори з хорошою компанію за чудових природних умов. Розрядка від буденних справ, позитивна втома, велика доза естетичних вражень, прекрасні краєвиди, вечори біля багаття під гітару – усе це рецепт ідеальних літніх вихідних.  Однак, перш ніж Ви вирушити в дорогу, потрібно як слід підготуватися. То що ж брати у гори новачку? Яке гірське спорядження буде необхідним?

Вибір трекінгового взуття та рюкзака

Щоб визначити, що саме вам потрібно, спочатку необхідно визначити, як ви плануєте проводити час в горах в горах. Чи це одноденні та короткі поїздки, а точніше поїздки на вихідні, або набагато довше? Взуття для походів у гори різноманітне, але можна виділити кілька універсальних правил, яких слід дотримуватись при його виборі.

Трекінгове взуття – критерії вибору:

  • висота халяви - низькі черевики підходять для досвідченіших туристів і для походів з невеликим рюкзаком. Для початку рекомендуються з високою халявою, що закриває щиколотку;
  • наявність мембрани, яка захищає від дощу та калюж на під час пішої прогулянки. Якщо Ви збираєтеся пересуватися у будь-яку погоду, варто задуматися про придбання такого взуття;
  • підошва - це стійкість та амортизація одночасно. Зверніть увагу на протектор і пройдіться, щоб переконатися, що зчеплення та твердість оптимальні;
  • матеріал - що ви надаєте перевагу: шкіру або синтетичні тканини?

З вибором туристичного рюкзака справа дещо простіша. Звісно, він повинен добре сидіти, проте, але ваші особисті уподобання також важливі. Подумайте, чи Вам потрібно мати багато кишень і скільки спорядження потрібно вмістити. Якщо похід планується з дітьми – зауважте, що Ваш рюкзак повинен бути дещо більше, щоб Ви могли вмістити деякі дитячі речі. Зазвичай, для одноденних походів достатньо рюкзака місткістю 20-30 літрів, для походів вихідного дня – близько 30-50 літрів, а більші моделі – однозначно для більш тривалих походів або складних походів з альпіністським спорядженням.

Що вдягнути для походу в гори

Одна з пріоритетрних речей в одязі гірського мандрівника – водонепроникний дощовик. У разі раптової зміни погоди ніщо не зіпсує вам насолоду від перебування в горах. Мало того, що куртка гарної якості дозволить вам продовжити подорож з посмішкою, але, що важливіше, забезпечить безпеку здоров’ю. У разі несподіваної зміни температур, Ви зможете легко та швидко зігрітися.

Як і у випадку із взуттям, для куртки є кілька рекомендацій по вибору:

  • мембрана - обов'язковий елемент гірського верхнього одягу;
  • легкість руху – ніщо не повинне сковувати рухи;
  • економія місця - ідеально, якщо куртка буде в рюкзаку, тому краще, щоб вона була не важка та не габаритна;
  • наявність кишень та регулювання;
  • капюшон або функціональний козирок;
  • деталі - блискавки, застібки в області пахв, оздоблення горловини.

Найвідоміші інтернет-магазини туристичного спорядження дарують промокод на знижку. Купити взуття Gore-Tex по акції тепер стало доступніше.

Одяг в горах. Що ще буде необхідним?

У горах завжди необхідно носити термобілизну. Взимку першим шаром, який ви одягнете, буде саме вона. Далі варто одягати теплі, але дихаючі шари - наприклад, толстовка з флісу або софтшеллу.

Влітку ж ситуація дещо інша. Робіть ставку на дихаючі матеріали. Гарною ідеєю будуть футболки з мериносової вовни або з швидковисихаючих тканин – тут підійдуть спеціальні антибактеріальні синтетичні тканини, які до того ж запобігають появі неприємного запаху на одязі. Короткі рукави захистять вас від потертостей на плечах від рюкзака.

Що буде поганою ідеєю? Бавовняний одяг. Такі речі швидко вбирають вологу і довго сохнуть.

Трекінгові штани повинні бути непродувними та зручними.

У рюкзаку має бути щось тепле - толстовка або куртка Soft Shell. Товщина залежить від сезону.  Важливо мати додаткову пару шкарпеток, окрім тих, що ви носите на ногах.  Ходити мокрим не варто, хоча б через утворення мозолів. Самі трекінгові шкарпетки також мають бути дихаючими і товстішими – бажано з мериносової шерсті.

Необхідним аксесураом є головний убір - шапка або багатофункціональний шарф. Також добре мати в рюкзаку рукавички - взимку обов’язково, а влітку вони стануть у нагоді у вищих вершинах гір.  Зрештою, крем з УФ-фільтром – обов'язковий цілий рік, і сонцезахисні окуляри – теж.  Очі потрібно берегти, а шкіра в горах набагато вразливіша.

Необхідне гірське спорядження

Перше, що потрібно взяти із собою у похід у гори – туристичну аптечку. Правило таке, що його носять насамперед для оточуючих, тому Ви, напевно, хочете, щоб хтось допоміг вам у разі потреби? Будьте готові до таких ситуацій та допомагайте в горах!

Ще одна важлива річ – паперова туристична карта. Зрештою, Ви повинні знати, де знаходитесь і в який бік іти. Електроніка завжди може вийти з ладу (або найчастіше розрядитись), а на паперовий варіант можна розраховувати в будь-яких умовах.

Вам також потрібно їсти та пити щось протягом усього дня. Пам'ятайте про термос, який можна використовувати влітку, щоб ваші напої залишалися охолодженими протягом усього дня — про це часто забувають. Для їжі вам знадобляться туристичні термочашки або тарілки або просто столові прилади - дивлячись, що ви плануєте їсти під час подорожі.

Налобний ліхтар та трекінгові палиці – необхідні речі під час подорожі.

Вам знадобиться powerbank і зарядний пристрій, щоб залишатися на зв’язку. Зверніть увагу на робочий промокод, який дозволить купити повербанк по акції вигідно.

Якщо Ви відстежуєте свою фізичну активність, не забудьте взяти з собою смарт годинник або фітнес браслет.  Якщо ви плануєте залишитися на ніч, то знадобиться комплект - килимок та спальний мішок. Багато поціновувачів активного відпочинку любить влаштувати атмосферний пікнік, тому казан для приготування на вогні стане у нагоді. Щодо їжі слід згадати про закуски, такі як в'ялена яловичина, батончики або просто сублімовані страви.

Подорожуйте безпечно, вигідно та з задоволенням. Купити туристичне спорядження зі знижками, знайти найвигідніші акції на одяг для туризму, відкрити для себе розпродаж спортивних товарів можна завдяки нашому сайту, де зібрані найкращі пропозиції. Використовуючи промокод, Ви отримаєте бонусні знижки, подарунки за замовлення або безкоштовну доставку по Україні.