Кожен онлайн-шоппер рано чи пізно стикається з питанням оплати покупок карткою в зарубіжних інтернет-магазинах і ось тут починається плутанина: в якій валюті платити і які бувають картки - банківські, платіжні, кредитні, дебетні, VISA, MasterCard і так далі. Давайте розберемося у всьому цьому різноманітті карт і зрозуміємо як вигідно і зручно робити розрахунки в мережі.

Типы банковских карт. Украина

За своїми функціональними характеристиками банківські картки бувають кредитними та дебетовими. Кредитна картка дозволяє її власнику проводити оплати та здійснювати покупки, але за оплати може розраховувати лише певну суму – кредит – раніше обговорений із банком. Далі виданий кредит необхідно погасити протягом певного терміну.

На дебетовій картці знаходяться виключно гроші її власника і всі витрати обмежені сумою, яку він поклав на картку. У США популярні кредитні картки, в Європі воліють дебетові, а в Україні поширені обидва види карток.

Зверніть увагу, що часто поняття " кредитна картка " використовується у більш широкому значенні і охоплює всі види банківських карток.

Всі картки зручно поділити за платіжними системами. Найбільш популярними та затребуваними у світі є карти таких систем як: VISA та EuroCard/MasterCard. Розглянемо типи та характеристики цих карт.

Основні типи карток, які випускає система Visa:

Visa Virtual

Це віртуальна картка, яку можна отримати лише маючи на руках пластикову картку банку. Основне призначення картки - робити покупки в мережі.

типы банковских карт

Visa Electron

Найпоширеніша карта на теренах країн СНД, найчастіше використовується як зарплатна картка і для розрахунків за терміналом в офлайн-магазинах. Безкоштовна в обслуговуванні карта, але вона не дозволяє оплачувати онлайн-покупки.

Visa Classic

Обслуговування картки безкоштовне та вона ідеальна для отримання зарплати, зняття готівки у банкоматі, розрахунків у магазинах, а також здійснення покупок у мережі.

Visa Gold

У цієї карти лише кілька суттєвих відмінностей від Visa Classic – усі клієнти можуть скористатися юридичною та медичною підтримкою за кордоном, а також вищим рівнем обслуговування працівниками банку. Картка підходить для оплати послуги через інтернет. Карта безкоштовна в обслуговуванні.

Visa Platinum

За обслуговування цієї картки треба платити і коштує це досить дорого. Карта популярна серед заможних клієнтів. Усі власники такої картки отримують високий кредитний ліміт у банку та додаткові привілеї. Оплатити товари онлайн можна.

типы банковских карт

Visa Infinite

Найдорожча карта у системі Visa. Надає величезний перелік додаткових послуг, користується популярністю серед віп-клієнтів. Підходить для оплати онлайн-покупок.

Основні типи карток системи MasterCard:

MasterCard Virtual

Віртуальна карта, яка може працювати лише за наявності пластикової. Призначений для оплати онлайн-покупок.

Mastercard Electronic

Найпростіша карта в системі, що видається практично всім клієнтам, обслуговування безкоштовне, аналогічна Visa Electron. Чи не підходить для онлайн-покупок.

MasterCard Standard

Безкоштовна картка, але з ширшим функціоналом. Оплата товарів у мережі можлива.

MasterCard Gold

Безкоштовна картка з розширеним набором функцій. Підходить для сплати товарів в онлайн-магазинах.

типы банковских карт

MasterCard Platinum

Платна карта, яка працює на імідж її власника та гарантує не лише першокласне обслуговування, а й низку бонусів. Також можна робити покупки через інтернет.

MasterCard World Signia

Ця карта є найпрестижнішою в системі і, крім оплати в мережі, пропонує цілодобову підтримку клієнтів і найширший спектр функцій і послуг.

І два важливі моменти:
1) для власного спокою, завжди уточнюйте у банку чи можливі інтернет-платежі з вашої конкретної картки.
2) Не забувайте про конвертацію. Щоразу, коли ви проводите оплату у валюті, відмінній від валюти вашої карти, буде проходити конвертація. За якою системою вона пройде, вам треба уточнити у менеджерів банку.

Легких і швидких покупок і вибирайте правильні карти!